WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Ivo, de man achter Around Seven

08-01-2018, Algemeen
Ivo
Ivo, ik was hier 6 denk ik

Ivo, de man achter Around Seven

Wist je dat de ‘over ons’ pagina vaak de best bekeken pagina van een site is? Ik herken dat wel, vaak ga ik zelf ook even neuzen om te kijken met wie ik nu eigenlijk te maken heb. Je wil toch graag een gezicht bij iets hebben, waar maar weer uit blijkt hoe belangrijk het is om foto’s van je medewerkers online te zetten (willen ze niet, toch doen).

Dus, wat meer over mij…

Eerder schreef ik al kort over mijn schoolcarrière in de blogpost ‘Ivo is nog een beetje speels‘ en hoe Juf Hella mij gebracht heeft waar ik nu ben (lees dat hier).

Wat vond je van school?

School vind ik maar een lastig iets. Nog steeds. Ik zeg wel eens tegen mijn kinderen: “de basisschool, en vooral de middelbare school, daar moet je even doorheen, zodat je later kan gaan doen wat je écht leuk vindt”. Dus ja, je moet nu rekenen, en Duits leren. Toen ik op school zat wist ik dat allemaal ook wel, maar ik had er gewoon zo geen zin in dat ik van HAVO/VWO naar MAVO ging. Dat koste me toch wat minder energie, en ik wist dat je voor het Sint Lucas, waar ik naartoe wilde, met MAVO toegelaten kon worden. Dus ging ik na verplichte middelbare school dingen doen die ik echt leuk vond: tekenen, schilderen, ontwerpen. Eerst op het Sint Lucas, later aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Digital Media Design) om daar uiteindelijk als Master of Arts af te studeren.

Master Of Arts. Jazeker.

Tijdens mijn studie op het Sint Lucas heb ik mijn vrouw leren kennen; Erna. We zijn dus nu al ruim 20 jaar bij elkaar (waarvan dit jaar 15 getrouwd). Erna ging na het Sint Lucas werken bij de Evangelische Omroep, ik ging studeren 2 deuren verderop aan de faculteit Kunst Media en Technologie in Hilversum. We hebben tijdens mijn studie dan ook in Hilversum gewoond, waar uiteindelijk Mees nog geboren is. We woonden in een appartement aan de Berlagelaan, met een belachelijk grote tuin. Een fijne plek, maar in de winter bevroren de ramen aan de binnenkant en het was ook niet echt een buurt waar ik mijn kinderen zag opgroeien. Ik kreeg in die tijd een baan bij JustDesign (nu: Enbiun), in Amersfoort, waar we uiteindelijk ook een huis gekocht hebben. Oh, JustDesign was trouwens een fullservice reclamebureau, waarbij ik verantwoordelijk was voor alle internetprojecten.

Werkervaring?

Zeker, zeker. Ruim 15 jaar inmiddels. Wat betreft werk: je kan me vinden op linkedin waar ik alles keurig gedocumenteerd heb, dus even in het kort:

  • Tijdens mijn studie een bedrijfje begonnen met een vriend. Gestopt met het bedrijf omdat ik graag een huis wilde kopen. (Supershackle heette dat bedrijf trouwens)
  • Enbiun (voorheen JustDesign) als webdesigner/project manager
  • daarna een aantal jaar gewerkt bij Hofstaete. Leuke club. Hofstaete maakt software voor de verzekeringsbranche.
  • Ik zat op zich goed op mijn plek bij Hofstaete, maar ik was gevleid een mailtje van ene Raymond. Raymond had mijn werk gezien en vroeg of ik eens wilde komen praten bij Brightin, zijn bedrijf.
  • Raymond is vervolgens bijna 4 jaar mijn baas geweest. Bij Brightin heb ik prachtige projecten mee mogen maken voor klanten als Ahold, Zapp/Zappelin en Nikon
  • Met Brightin ging het hartstikke goed, maar in de praktijk bleek dat er voor mij te weinig werk was om fulltime bezig te zijn. Ik heb daarom destijds besloten om mijn eigen bedrijf op te starten.

En dat laatste punt was ruim vier jaar geleden. Eerst nog in combinatie met een loondienst bij Brightin, maar langzaamaan gewerkt naar fulltime Around Seven. Met alle bedrijven waar ik gewerkt heb, heb ik nog goed contact. Sterker nog, het zijn inmiddels allemaal klanten van me.

Kinderen?

Mees is inmiddels 14. Suus (11) werd geboren in het eerste huis dat we kochten in Nieuwland. Verder hebben we een kat (Jip) en een hond (Olle). Naast Around Seven run ik samen met Erna het gezinshuis. We wonen inmiddels in een pand van het Leger des Heils en vangen 3 pleegkinderen op. Vandaar dat ik ook vrijwel al mijn werkzaamheden vanuit huis doe.

Olle, Mees, Erna, Suus en ik

Waar werk je?

Mijn kantoor is ook gewoon thuis. Een bureau en een scherm, meer heb ik niet nodig (nou ja, een laptop ook natuurlijk, en een schetsboek. En een stoel) en werken vanuit huis bevalt prima. En met regelmaat zit ik bij klanten op locatie, ook gezellig. Ik heb overigens wel eens gekeken voor een kantoor, maar op dit moment is de toegevoegde waarde voor mij te klein.

Mijn kantoor

Ben je blij met je keuze te gaan freelancen?

Ja. Het geeft me de vrijheid die ik prettig vind. Soms werk ik een middagje niet en werk ik ’s avonds langer door. Ik kan de opdrachten kiezen die ik leuk vind (dus zeg ik soms nee) en ik kan me focussen op waar ik goed in ben. Dingen die ik niet goed kan besteed ik uit. Steeds vaker eigenlijk. Eerder bouwde ik nog met enige regelmaat een site, de laatste tijd besteed ik het liever uit. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat anderen het beter kunnen. En ook leuker vinden.

Een groot nadeel van freelancen in de onzekerheid. Je krijgt niet automatische elke maand een smak geld op je bankrekening gestort. Maar ik heb de afgelopen jaren gewerkt dat er toch steeds weer nieuwe projecten op mijn pad komen, dus de onzekerheid is daarmee in de loop der jaren wel afgenomen.

Wat zijn je favoriete projecten?

De afgelopen jaren is mijn interesse steeds meer gegaan naar de psychologische kant van ontwerpen. Hoe zorg je ervoor dat doelen bereikt worden. Hoe zorg je ervoor dat de gebruiker van een app of de bezoeker van een site zich prettig voelt en een goede ervaring heeft (User Experience). Hoe zorg je voor een hogere conversie? Ik geloof dat de rol van een ontwerper verschuift van mooie-plaatjes-maker naar optimale-gebruikers-ervaringen-maker (zie ook: ‘3 redenen waarom ik het als vormgever nooit ga redden‘).

Mijn favoriete projecten zijn de projecten waar er veel aandacht is voor die hele gebruikerservaring. Waarbij het er niet alleen om gaat dat het er lekker uitziet, maar ook dat het lekker werkt. Webshop conversies vind ik daarom bijvoorbeeld superleuk om te doen. Daar zit een verschil niet meer in de layout van de webshop, maar om de hele klantervaring (lees in dat kader ook eens dit artikel over hoe Pieter Zwart van Coolblue tegen e-commerce aankijkt).

Anders nog iets?

Humor vind ik erg belangrijk. Ik werk het liefst bij/met bedrijven waar regelmatig gelachen wordt. Ik heb een zwakte voor auto’s, geloof in God, wordt altijd 10 jaar jonger ingeschat dan dat ik ben (wat inmiddels een voordeel begint te worden), ben dol op mooie posters (zie mijn 10 commandments serie) en ontwerp graag logo’s en huisstijlen (maar dat kost me bakken energie dus ik doe er maar een paar per jaar). Ben ik iets vergeten? Stuur me een mailtje!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort