WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Mijn zoete en zure ervaringen met crowdfunding projecten

26-11-2018, Algemeen Blog

Mijn zoete en zure ervaringen met crowdfunding projecten

Crowdfunding. Het ophalen van geld bij het grote publiek om daarmee succesvol een nieuw product te lanceren. Ik hou er wel van. Het is ondernemerschap pur sang en spreekt wat mij betreft ook van vertrouwen in je eigen product. De afgelopen jaren heb ik dan ook een aantal van dit soort projecten gesteund. Deels omdat ik het tof vond om de makers te ondersteunen, maar stiekem vaak ook wel om goedkoper uit te zijn. Een aantal keer ging dat goed, een aantal keer ook goed fout. Hieronder mijn ervaringen.

Smarttype (kickstarter)

© Kickstarter / Smarttype

Smarttype is een nieuwe manier van typen op je iPhone. Niet langer met een volledig toetsenbord, maar door een slimme manier van het gebruik van lettercombinaties en AI. Ik was gewend aan het Swiftkey toetsenbord op Android en miste de swipe functionaliteit op iOS. De pledge was $3 voor een superearly bird special waarbij je als eerste de app zou kunnen downloaden. De makers hoopten 9000 dollar op te halen, helaas bleef de teller steken bij 985. Het toetsenbord is er ook nooit gekomen.

Spooly (Kickstarter)

© Kickstarter / Spooly

Spooly is een oplaadkabel voor je iPhone. Plat en magnetisch, waardoor ‘ie heel compact opgerold kan worden en de draden niet door de war gaan. Aangezien de oplaadkabeltjes (ja, ook de officiële) sneller slijten dan peuterbroeken en ook nog eens altijd door de war gaan steunde ik dit project. Dat was in mei 2016. Ik had de hoop dus al opgegeven dat ik ze ooit nog in huis zou krijgen, totdat er in oktober ineens weer een teken van leven kwam: een excuses van de makers inclusief foto’s van verschillende pre-productie modellen. Niet lang daarna volgde een survey waarbij je nog kon aangeven of je inmiddels een ander toestel had (en dus een ander soort kabeltje nodig had). Beter laat dan nooit, hoewel ik nog steeds niets ontvangen heb… Fingers crossed.

Bobby (Kickstarter)

© Kickstarter / Bobby

Bobby is een handige rugzak waarin je op een veilige manier je laptop kan vervoeren. En aangezien ik met enige regelmaat mijn laptop en aanverwante spullen meeneem, leek mij zo’n rugzakkie wel een goede investering. Bobby heeft handige vakken, makkelijke ritsen (die achterop zitten zodat boefjes er niet bij kunnen), is niet makkelijk open te snijden (nou is dat mij sowieso nog nooit overkomen, maar toch fijn), heeft een ingebouwde usb poort waarop je een powerbank kan aansluiten en is ook nog eens lichtgewicht shock proof. En je kreeg er een drinkflesje en bagageweegschaal bij. Wat een deal! De pledge was 55 pond (zo’n 62 euro), hetgeen natuurlijk een prima prijs is voor zo’n rugzak. In totaal haalden ze 640,923 pond op.

De Bobby bevalt prima. Ik kreeg hem in 2016 en gebruik hem sindsdien wekelijks. Hij is stevig, met een goed vak voor mijn laptop en van mooie kwaliteit. Ook in de praktijk een goede deal dus.

Pace (Kickstarter)

© Kickstarter / Pace

Pace, Mach dein Auto zum Smartcar! Dat klinkt toch gewoon al lekker! Vaste bloglezers weten dat ik best wel een autoliefhebber ben, en snappen dus wel dat ik hier door getriggerd werd. Via de OBD2 poort verzamelt pace allerlei informatie over je auto en de ritten die je maakt. Met de Pace app kan je al die informatie inzien (realtime). Ik zocht een app voor mijn rittenregistratie, dus Pace kwam voor mij precies op het goede moment. Voor €99,- kreeg je de Pace ontvanger, de app en een telefoonhouder.

In de praktijk bleek de pace goed te werken. Zo af en toe mist hij wel eens een rit maar die kan je desgewenst via de app of gewoon online in de browser nog toevoegen. Handig is ook dat je de tankbeurten kan registreren en dus ook kan zien hoeveel je nou eigenlijk kwijt bent. Een gimmick is het dashboard tijdens het rijden, die je realtime info toont over je rijgedrag, snelheid en onzin als de g-krachten. Achteraf kan je per rit nog wat info oproepen en wat algemene informatie over de auto zien, zoals eventuele foutmelding of je maximaal gehaalde snelheid (198, in Duitsland uiteraard). Pace is nu gewoon online te koop, dus als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke manier om je ritten te registreren: koop!

Monument  (Kickstarter)

© Kickstarter / Monument

Monument is een lokaal foto backup systeem. Het bestaat uit een kastje waarin je een harde schijf hangt, en een app. Via de app maakt Monument verbinding met het kastje en maakt een backup van je foto’s op de harde schijf. Geen cloud gedoe dus, maar oldschool harde schijven in je eigen huis. Monument kan meerdere apparaten aan (ik backup mijn foto’s ermee, maar Erna ook. We kunnen elkaars foto’s dus ook altijd zien) en de software maakt automatisch een aantal slimme albums aan (locatie gebaseerd, timeline, gezichten, etc.).

Ik maak altijd al backups via dropbox. Maar stel dat daar iets mee gebeurd. Dan is het wel zo prettig dat je die foto’s ook nog ergens lokaal hebt staan. Monument voorziet perfect in die behoefte.

Net als bij de Bobby rugzak en bij Pace was ook hier het eindproduct van goede kwaliteit, mooi verpakt en voorzien van een prima handleiding. In de eerste paar maanden zaten er nog wat bugs in de software, maar die zijn er inmiddels uit. De app krijgt nog regelmatig updates.

The Unsplash Book (Kickstarter)

© Kickstarter / Unsplash

The Unsplash book is een verzameling van de mooiste foto’s (op dat moment dan) op Unsplash. Unsplash is een site waar je gratis foto’s vanaf mag plukken, rechtenvrij. Inmiddels is Unsplash uitgegroeid tot een volwaardige stockfoto site inclusief goede zoekfunctie. De kwaliteit is super, het zijn écht goede foto’s met vaak een enorme resolutie. Bizar dat het gratis is. Ik gebruik de foto’s regelmatig in projecten, dus deze Kickstarter steunde ik graag. Voor $85  kocht ik het boek plus eeuwige roem. Dat boek heb ik slechts een paar keer doorgebladerd, het ging mij bij deze kickstarter vooral om het steunen van het werk dat Unsplash doet, aangezien ze mijn leven als vormgever best een stukje makkelijker maken. Win win dus.

Het boek bleek uiteindelijk een fraaie salontafelvulling.

Nura Headphones (Kickstarter)

© Kickstarter / Nura

Nura, dé koptelefoon die zich aanpast aan jouw gehoor. Dat klonk mij als muziek in de oren (padoem-pats!). De prijs was ook nog eens oké (zo’n 200 dollar) voor een koptelefoon met noise cancelling en bluetooth.

Het was lang wachten op Nura. Verzending kwam wat moeizaam op gang. Uiteindelijk kreeg ik mijn Nura wel binnen. En hoera! Hij zag er goed uit! Snel uitpakken en uitproberen. Het geluid viel me wat tegen. Het was goed, maar ik had echt een wow! effect verwacht. Dat bleef uit. Maar een groter probleem was het comfort: het ding zat simpelweg niet lekker als je hem langer dan 10 minuten ophad. En dat was voor mij wel echt een domper. Een oncomfortabele koptelefoon is useless. Gelukkig kon ik hem terugsturen, dus vol goede moed diende ik een terugstuurverzoek in. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik een week later nóg een Nura koptelefoon ontving. Foutje bedankt!

Lang verhaal kort: Nura had zelf denk ik niet eens door dat ze mij een extra exemplaar hadden gestuurd. De administratie was een zooitje, maar uiteindelijk heb ik alles terug kunnen sturen en kreeg ik mijn geld terug (wat ik heb gebruikt om een Sony WH-1000XM2B te kopen. Topding).

Remarkable (via Facebook)

© Remarkable.com

Remarkable is een ‘Paper tablet’ waarmee je makkelijk aantekeningen en schetsen kan maken. De aanschaf was een behoorlijke gok. Ik zag op facebook een advertentie voorbij komen en vond het een fantastisch ding. Ik zat altijd te klooien met schetsboeken waarin ik dan een aantal bladzijdes reserveerde om er later achter te komen dat dit er net te weinig waren, en ik natuurlijk alweer een ander project was begonnen op die bladzijdes. En dan ook nog het probleem van meerdere boekjes: waarin stond dat ene project nou ook alweer? In die facebook advertentie stond een gelikt apparaatje met een e-ink scherm waarop je kon schetsen en schrijven, én makkelijk meerdere projecten kon aanmaken en beheren. En dan ook nog met een snelle reactietijd en een lange accuduur. Als klap op de vuurpijl kon je hem nu met 50% korting kopen en kreeg je er een fraaie hoes bij. Ik besloot de gok te nemen.

Die gok pakte goed uit. Ik kreeg mijn Remarkable binnen een redelijke tijd binnen en gebruik hem sindsdien met grote regelmaat. Tot mijn verbazing komen er ook nog steeds updates uit, zo is recent nog handschriftherkening toegevoegd en is de interface verbeterd. Over mijn Remarkable en andere tools die ik gebruik schreef ik eerder al eens een blog, dus als je er nog wat meer over wil lezen check dan zeker even die blogpost.

De Remarkable is nu trouwens weer voor de volle mep te koop, zo’n 600 euro. Wil je 85,- korting, gebruik dan deze link.

Samenvattend…

Je kan via crowdfunding projecten behoorlijk goede, volwassen producten kopen. Vaak voor een scherpe prijs, maar een iets minder scherpe levertijd. Maar als je wat geduld hebt, dan kan het best interessant zijn om af en toe kickstarter (of een ander crowdfunding platform) eens door te bladeren. Lees wel altijd eerst even de comments voordat je iets koopt (lees in dat kader eens dit draadje over Superscreen door. Smullen geblazen!) en google even op de productnaam en de makers. Dat kan je een hoop gedoe schelen.

 

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort