WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

5 tips voor de beginnende ondernemer

30-08-2018, Ondernemen

5 tips voor de beginnende ondernemer

Ondernemen is op je bek geslagen worden, om de volgende keer de klap goed te kunnen ontwijken en terug te kunnen slaan.

Niet iedereen vindt het leuk om op zijn bek geslagen te worden, dus ik zal  als een ware sensei wat opgedane lessen met je delen. Directe aanleiding hiervoor was deze friendly reminder van LinkedIn:

5 jaar ondernemer

Vijf jaar Around Seven. En dus vijf jaar ondernemen. (Voor het gemak reken ik de jaren dat ik samen met Gijs het bedrijf Supershackle had even niet mee). Ik had zelf het gevoel dat het korter was. Time flies when you’re having fun, zullen we maar zeggen. Op naar de tips!

Oh ja, er zullen ongetwijfeld tips tussen zitten waarvan je denkt: “Ja duh, logisch!”. Dat dacht ik destijds waarschijnlijk ook.

Tip 1. Doe wat je leuk vind

“He bah, ik moet morgen weer werken.” Als ik dat hoor denk ik altijd: “Nou, volgens mij wordt het dan tijd voor een andere baan”. Als je met tegenzin naar je werk gaat, klopt er iets niet. Tuurlijk, er zitten altijd mindere kanten aan het werk dat je doet, maar over het algemeen zou je met plezier aan het werk moeten zijn. Een valkuil als ondernemer is, dat je – zeker op het begin- dingen gaat doen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Maar die je toch doet omdat er geld in het laatje moet komen, of omdat je iemand anders toch graag even verder helpt. Niet doen. Zorg voor focus op de dingen die je energie geven. Op het begin bouwde ik zelf ook nog wel eens een site, tegenwoordig besteed ik al het technische werk uit. Dat kost natuurlijk geld, maar ik hou wel tijd en energie over voor het werk wat ik echt leuk vind.

Tip 2. Zet het op papier

Een tip waar ik mezelf ook nog regelmatig aan moet herinneren, omdat ik nogal goed van vertrouwen ben. Maar doe jezelf een lol, en zet afspraken op papier. Zorg altijd dat je een bevestiging per mail hebt (niet telefonisch), vóórdat je aan een opdracht begint. Ook als het een bekende van je is, ook als je al lang samenwerkt. En wees duidelijk, manage de verwachtingen. Omschrijf helder wat je gaat doen en, als daar onduidelijkheid over kan bestaan, wat je niet gaat doen. Liever vooraf overdreven duidelijk dan achteraf te horen krijgen “Oh, maar ik ging er vanuit dat dit er wel in zou zitten”.

Tip 3. No acting please

Sympathie. Het is niet voor niets één van de zes beïnvloedingsprincipes die Cialdini beschrijft in zijn boek Invloed (aanrader als je iets met marketing of conversie doet). Mensen zijn eerder geneigd iets te doen voor mensen die ze aardig vinden. En zeker als zzp’er kiezen mensen vaak specifiek voor jou. Niet alleen omdat je goed werk levert, maar ook om wie je bent. Ben je geen salestijger, doe dan ook niet net alsof. Daar prikken andere ondernemers zo doorheen, en je voelt je er zelf waarschijnlijk ook niet prettig bij.

Tip 4. Doe de boekhouding niet zelf

Tenzij je boekhouder bent natuurlijk.
In 2005 begon ik samen met Gijs het bedrijf Supershackle. We maakten sites en deden wat ontwerpklussen. Gijs stopte op een gegeven moment, ik heb Supershackle nog een tijdje doorgezet. Via via kwam ik aan iemand die me hielp bij de administratie. Zelf ben ik namelijk een ramp met cijfertjes. Dat ging allemaal prima, totdat ik een brief kreeg van de belastingdienst. Of ik nog even 6000,- euro wilde aftikken. Slik.
Het eerste wat ik dus deed toen ik opnieuw een bedrijf startte, was een goede boekhouder zoeken. Iemand met verstand van zaken en die er voor zorgt dat ik vooral niet teveel belasting betaal, maar ook niet te weinig. En het is me iedere cent waard. Het feit dat ik geen stress hoef te hebben over de administratie; de rust die het geeft dat het gewoon op orde is, dat is onbetaalbaar. En ik kan mijn tijd stoppen in dingen die ik leuk vind. Zie tip 1.
Het gaat niet perse over het boekhouden trouwens, het gaat er om dat je dingen die je minder leuk vind aan het ondernemerschap soms prima kunt uitbesteden. Dat kan voor jou iets anders zijn dan de boekhouding.

Tip 5. Vraag hulp

Laatste tip. Weet je iets niet, of twijfel je ergens over? Vraag het dan aan andere ondernemers. Zo ben ik voordat ik Around Seven inschreef bij de KVK een kopje koffie gaan drinken bij Niels, die inmiddels al weer heel wat jaartjes een goed lopend bedrijf heeft. Ik kende Niels van eerdere opdrachten waarbij we hem hadden ingehuurd en was benieuwd hoe hij bepaalde zaken aanpakte. De meeste ondernemers zullen het geen probleem vinden om jouw vragen te beantwoorden, maar zoek bij voorkeur iemand die je al een beetje kent. Schroom niet om mij een vraag te stellen, want ik help je graag verder!

One more thing

Oh ja. Als je net begint is mijn blog over de tools die ik gebruik (o.a. voor de boekhouding en urenregistratie) ook handig.
Wil je een vraag stellen? Stuur me dan een mailtje via de contactpagina of een berichtje op twitter (@aroundseven).

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort