WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Over de kosten van een logo of een website

Over de kosten van een logo of een website

Ik doe het gewoon. Ik weet het, het is not done om het over prijzen te hebben, maar het toch een vrij belangrijk onderdeel van een project: de kosten.

Op de één of andere manier blijft het toch een lastig onderwerp. Je hebt het er gewoon liever niet over. Want het maakt het meteen zo ongezellig, zo zakelijk. Weg creatief proces, hallo kille cijfers! En toch zal er ook in huize Ruijters brood op de plank moeten komen. En wil jij als opdrachtgever graag weten waar jouw zuurverdiende centjes aan op gaan. Of waar je aan moet denken als je een ontwerpklus wilt uitbesteden maar eigenlijk niet zo goed weet wat zo’n ontwerp nou kost.

Ga je online zoeken, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Een snelle zoekactie als ‘kosten website’ levert je grofweg 88 miljoen (jazeker, 6 nullen) zoekresultaten op. Het merendeel zijn prijsknallers die voor een vast bedrag een site bouwen. Het gaat dan vaak om het installeren van een wordpress thema (een kant- en-klaar ontwerp) met wat instructies, en … succes ermee! Idem voor het ontwerp van een logo: veel aanbieders die voor een appel en een ei jouw logo kunnen maken en met een beetje geluk kan je dat zelfs online helemaal zelf in elkaar knutselen. Maar dat is niet wat jij wilt. Jij wilt graag dat een ervaren ontwerper jouw site ontwerpt, iemand met verstand van UX en visual design. (of in het geval van een logo: iemand die ervaring heeft met huisstijlen, iemand die snapt waar een goed logo aan moet voldoen en dat een huisstijl meer is dan alleen dat logo).

Around Seven style

Zoek je een prijslijst voor ontwerp projecten? Ik ga een poging voor je doen.

Dit kost een logo (of beter, een huisstijl)

Losse logo’s, die maak ik niet zoveel. Doorgaans is het logo een onderdeel van de huisstijl die ik ontwikkel. Ik kijk dan ook naar tone of voice, gebruik beeldmateriaal, eventuele grafische elementen, kleurgebruik en typografie. Dit soort huisstijl trajecten zijn voor mij altijd heftige projecten. Omdat het een creatief proces is gaat het dag en nacht door (ja, soms letterlijk als ik midden in de nacht een ingeving krijg en het toch maar even snel opteken). Ik ben er vaak een aantal dagen zoet mee waarbij ik een logo altijd bewust nog even laat liggen om er later weer fris naar te kunnen kijken. En ik kan uren besteden aan het finetunen van kleuren of vormen, het zoeken naar passende typografie of naar juiste beelden. Reken op minimaal zo’n €1500,-. Dat is dan exclusief uitwerkingen als briefpapier, visitekaartjes etc.

Dit kost het ontwerpen van een website

Ik word vaak ingehuurd door reclame- en internetbureaus. En niet alleen omdat ze het zo rete-druk hebben. Vaak ook omdat ze inzien dat ze wel verstand hebben van print, of van branding en marketing, maar minder van web. Het vormgeven van een site is toch echt totaal anders dan het vormgeven van een flyer of een tijdschrift. Ik heb me de afgelopen jaren verdiept in conversie, en dan met name in hoe je met een combinatie van psychologie en marketing jouw bezoekers kan beïnvloeden. Dat klinkt een beetje eng, maar uiteindelijk wil je wel bepaalde doelen halen met jouw website. Je wilt dat mensen bij je kopen, of informatie aanvragen, of je bellen voor een consult. Ik vind het ontzettend interessant om te weten welke middelen je kan inzetten om tot dat doel te komen. En dat is net zo goed in het belang van de bezoeker want die bezoekt jouw website echt niet enkel ter vermaak (nee, echt niet).

Een aantal van de gelezen boeken over conversie

Goed, het gaat dus aan de ene kant om conversie. Aan de andere kant wil je ook online een verhaal vertellen. Je wilt vertellen wat je doet, wie je bent en misschien ook wel waarom je bepaalde dingen doet. En je wilt dat de vormgeving aansluit bij dat verhaal. En dan heb je ook nog – niet geheel onbelangrijk – een bezoeker die met bepaalde verwachtingen komt. Die komt met een bepaalde zoekvraag in zijn/haar hoofd naar de site (tot hoe laat zijn ze open, wat kost product x, wat was het telefoonnummer ook alweer, waar zitten ze, konden zij nu ook dienst X leveren? etc.). Ik probeer die drie onderdelen (conversie, jouw verhaal, zoekvragen bezoeker) te combineren in het ontwerp van jouw site waarbij ik ook meedenk over de structuur, over tekstjes, over beeld etc. Dat gaat dus een stuk verder dan alleen maar iets moois maken.

Een website is altijd maatwerk. Soms past bij jouw verhaal en bij jouw doelen een onepager (1 pagina waarop je alles vertelt en laat zien)  beter dan een uitgebreide site met meerdere pagina’s tekst. Soms heb je die meerdere pagina’s juist nodig om je verhaal goed te kunnen vertellen. In beide gevallen zal ik zoveel mogelijk proberen de content vorm te geven. Daar bedoel ik mee dat ik kijk hoe we de tekst het beste kunnen opdelen, waar we bullets (lijstjes) van kunnen maken, wat we beter kunnen ondersteunen met beeld en of we de tekst in een visuele vorm (bijvoorbeeld een tijdlijn) moeten gieten om het duidelijker te maken.

Pas als ik een beetje een beeld heb bij wat bij jouw vraag het beste past zal ik een offerte maken. Voor het ontwerp van een site begint dat doorgaans bij zo’n €1500,- wat kan oplopen tot enkele duizenden euro’s (soms, kom je dan richting de 10k, maar dan heb je het ook over een serieuze hoeveelheid werk). Dat is trouwens exclusief het bouwen van de site. Bij mij ligt de focus op het ontwerp, bouwen doe ik wanneer ik denk dat het goed te behappen is en ik tijd heb. In alle andere gevallen ken ik een developer die mijn ontwerpen pixel perfect kan omzetten.

En nu even in het kort

Sorry, maar de toelichting was toch echt even nodig. Je moet wel weten wat je krijgt voordat je kan bepalen wat iets waard is toch? In het kort kost een huisstijl je dus minimaal €1500,- en een website begint ook bij een soortgelijk bedrag. Oh, we hebben het nog niet over apps gehad: dat is altijd maatwerk. Maar een aantal dagen ben ik sowieso al kwijt dus reken op een prijs vanaf €2000,-.

Nu je het weet, vergeet het

De afgelopen jaren heb ik projecten gedaan voor een paar honderd euro tot zo’n 10.000 euro. Heb je een project dat je samen met me zou willen doen, neem dan gewoon even contact met me op. Het is best wel eens voorgekomen dat iets niet binnen het budget paste maar dan is het even goede vrienden. Nee heb je, ja kan je krijgen (ik moet ook eerlijk zijn; als je verwacht voor een paar honderd euro een complete huisstijl of een site te krijgen dan ben ik niet je man).

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort