Een bitcoin, kan je dat eten?
Waarschijnlijk heb je er al wel over gehoord: Bitcoins. Maar wat zijn dat eigenlijk en hoe krijg je zo’n Bitcoin?
Wat zijn Bitcoins?
Bitcoin gebruikt peer-to-peer-technologie om zonder centrale instantie of banken te kunnen werken; het verwerken van transacties en het uitgeven van bitcoins gebeurt collectief door het hele netwerk. Bitcoin is opensource; het ontwerp is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan meedoen. Dankzij de unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nog toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen.
Bron: http://bitcoin.org/nl/
[vc_video link=”http://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo”]
Het idee is dus, dat er een nieuw soort betaalmiddel ontstaat (of is ontstaan) waarmee je ken betalen. Er zitten geen banken tussen dus transacties gaan supersnel en er is weinig overhead. Het gekke is dat er geen fysiek geld is, alles gebeurd online hetgeen het erg abstract maakt. Dan blijkt maar weer hoezeer we vasthouden aan oude tradities en gewoontes, want zeg nou zelf, het meeste betalingsverkeer doe je eigenlijk toch al online?
Je kan er gewoon mee betalen. Er zijn al nederlandse winkels die bitcoins als betalingsmiddel accepteren, zoals thuisbezorgd.nl, maar het zijn er nog niet veel en de grote jongens als bol.com of coolblue houden nog afstand. Wij vinden het nog te spannend om Bitcoins te accepteren, omdat de koers op zijn zachts gezegd niet heel erg stabiel is. Per dag scheelt het tientallen, maar soms ook honderden euro’s.
Hoe koop je zo’n Bitcoin?
Er zijn twee stappen die je moet doorlopen
1) Maak een wallet (portemonnee) aan.
2) Koop een bitcoin
1. Maak een wallet aan.
Net als bij fysiek geld, moeten bitcoins ergens in bewaard kunnen worden. Zie het als de portemonnee voor je bitcoins. Wij gebruiken zelf Coinbase. Dat wordt door meer dan 500.000 mensen gebruikt en heeft een fraaie interface; ze hebben echt rekening gehouden met het feit dat het nogal een wazige materie is 😉
Een account aanmaken is eenvoudig, en als je eenmaal de account hebt kan je op de pagina ’Addresses’ een bitcoin adres aanmaken. Dit heb je namelijk nodig als je een transactie wilt doen, zoals het kopen van een bitcoin.
2. Koop een bitcoin
Wij kochten onze bitcoin bij Bitonic. Daar kan je eenvoudig zien wat een bitcoin op dit moment kost (dat wordt realtime weergegeven) en ze tonen ook hoeveel bitcoins ze nog ‘op voorraad’ hebben. Een groot voordeel is dat je eenvoudig via iDeal kan betalen. Bij aankoop heb je nodig:
- een bitcoin adres (aangemaakt in je wallet
- een nederlandse bankrekening voor de iDeal betaling
- een mobieltje, want ze sturen een sms met een code waarmee je de aankoop dient te bevestigen
Na aankoop ontvang je een bevestiging, en verschijnt de bitcoin in je wallet.
En dan?
Ons gevoel is dat bitcoins op dit moment met name als investering worden gekocht. Dat is ook wat we in onze omgeving terughoren. Er zijn nog maar weinig serieuze aanbieders en de koers is nog te instabiel om het nu als volwaardig betaalmiddel te accepteren, maar het zou mooi zijn als dit zou veranderen. Wij houden het in de gaten en zijn benieuwd naar jullie ervaringen met Bitcoins. Laat je een reactie achter?
Vond je dit leuk? Geef een applausje!
Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed
Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg. Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).
Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.