WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Gratis goede stockfoto’s. Maar dan ook echt goed.

13-02-2016, Algemeen
Foute stockfoto's. Around Seven.

Gratis goede stockfoto’s. Maar dan ook echt goed.

Toen ik stage liep bij Brabant Pers, in 1833 (nou vooruit, het was denk ik 1999, maar toch, lang geleden) hadden we een lange kastenwand in de studio. En in één van die kasten was een plank gevuld met grote zware mappen. Van die multomappen. Met daarin pagina’s vol foto’s. Allemaal keurig ingedeeld in categoriën, als ik het me goed herinner gescheiden met tabbladen. En iedere foto was voorzien van een lang nummer. Op die mappen moest je zuinig zijn, want ze waren heel, heel duur. Althans, in combinatie met de cd-roms waar de foto’s opstonden. Want had je eenmaal een leuke foto gevonden dan kon je aan de hand van die code opmaken welke cd je dan moest hebben, die cd opzoeken en vervolgens op je Power Macintosh zetten. Wilde je van meerdere aanbieders stockfoto’s kunnen zoeken, dan moest je meerdere mappen en cd-roms aanschaffen. Wat een prachtsysteem.

Het zoeken van een stockfoto was een fraai stukje ambacht. Het vinden van een stockfoto die geen typische Amerikaanse uitstraling had was een haast onmenselijke prestatie. Gratis stockfoto’s? Onmogelijk.

Maar nu is alles anders. Ik weet nog hoe verrukt is was toe ik sxc.hu vond. Tegenwoordig bestaat die site niet meer, maar vroeger (ja opa..) was dat dé plek om nog enigszins fatsoenlijke foto’s te kunnen vinden.

image

En je kon zelf foto’s uploaden. User generated content. Mijn foto van een stapel pannenkoeken is een paar duizend keer gedownload.

Maar het bleek allemaal behoorlijk Amerikaans. Het aanbod groeide wel. Je kreeg naast die schitterende Photodiscs ook namen die we nu nog steeds kennen: Getty Images, iStockphoto(sinds 2006 eigendom van Getty) maar ook shutterstock en wat lagere kwaliteit sites alsdreamstime. En flickr kwam op, en is tot op de dag van vandaag nog een goede bron om foto’s op te vinden die niet zo plastic zijn.

En zo, via flickr, verschoof de plek waar je moet zoeken naar goede stockfoto’s van de ouderwetse stocksites naar community sites en blogs.  En naar google images, hoewel dat m.b.t. rechten altijd een beetje lastig blijft. Ineens waren er sites als https://unsplash.com die echt goede kwaliteit foto’s aanboden. Voor niks. Helemaal gratis.

De iStock boys zullen wel even op hun hoofd hebben staan krabben toen ze dat zagen. Want wie hield het tegen? Als jij als topfotograaf ervoor kiest om af en toe een foto gratis weg te geven, dan is dat jouw goed recht. Waardoor we nu zitten met een aantal fantastische sites waarop echt goede fotografie te vinden is die ook nog eens gratis (commercieel) gebruikt mag worden. Heel vervelend. 😉

Waar blijven die linkjes nou?

Jij hebt natuurlijk deze post aangeklikt omdat je op zoek bent naar gratis stockfoto’s. Welnu, ik deel graag met je mijn favorieten. Komt ‘ie:

https://unsplash.com
http://www.lifeofpix.com
http://getrefe.tumblr.com
http://cupcake.nilssonlee.se
http://www.gratisography.com

enz..

Het aanklikken van linkjes is zóóó 2014

Het langsgaan van al die losse sites is behoorlijk tijdrovend. En er zit soms ook nog wel wat overlap in de verschillende sites, en het zoeken werkt ook niet altijd even soepel. Gelukkig was er nog iemand nog zo geniaal, want zie hier:

https://www.pexels.com

Pexels biedt een overzicht van de beste gratis stockfoto’s op 1 plek, en heeft ook nog eens een zoekfunctie die werkt. Dat scheelt weer een hoop klikwerk.

Nou, beter dan dit wordt het niet!

Dat zou je denken. Maar ik heb nog een laatste tip: zoommy.

image

Zoommy is een desktop app waarin je alle aanbieders van gratis fotografie op een rij hebt. Het voordeel is dat je kan zoeken door al die aanbieders heen, en ook kan filteren op kleur en beeldrichting (portrait/landscape).

Nadeel: het kost geld. Iets van 4 dollar. Maar dat heb je er in no-time uit.

Download Zoommy

Maar als ik nou wel wil betalen voor goede stockfotografie?

Soms heb je een beeld in je hoofd, wat niet te vinden is op de gratis aanbieders. Sterker nog, dat komt toch nog best vaak voor. Ik kom met shutterstock dan vaak een heel eind, met name als het gaat om vrijstaande objecten. Maar als het gaat om sfeervolle beelden, dan moet je echt eens een kijkje nemen bij Stocksy.

Stocksy heeft inmiddels een flinke database met echt goede stockfotografie die niet Amerikaans of plastic oogt. De foto’s zijn wat prijzig, maar wat mij betreft zijn ze dat ook echt wel waard. Het is een heel stuk goedkoper dan een foto laten schieten door een goede fotograaf. Pluspunt: de site werkt prima en wordt ook nog steeds beter (betere filters bijvoorbeeld). Neem er eens een kijkje.

Heb jij nog goede tips voor gratis goede stockfotografie? Sharing is caring! 😉

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort