WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Ivo is nog een beetje speels …

Ivo

Ivo is nog een beetje speels …

“Ivo is nog een beetje speels, laat hem nog maar een keer groep 4 doen.”

“Hij is heel de dag aan het tekenen, zijn schrift staat niet vol met antwoorden maar met tekeningen”

En zo zag in combinatie met wat faalangst en een flinke snuf ADHD mijn schoolcarrière er uit als een hol geslagen sidderaal; ik ging van basisschool A naar LOMschool naar basisschool B naar HAVO/VWO, naar MAVO, naar MBO, naar HBO (Hogeschool voor de kunsten Utrecht) naar Master (Of Arts). Ach ja, zo kom je er ook.

En nu heb ik Mees. 10 jaar oud en ik herken zoveel van mezelf in die jongen. Super creatief, met speelgoed doet hij weinig maar geef hem een berg afval en hij maakt de mooiste dingen. Maar school is lastig want hij past niet in het systeem. Stil zitten en teksten verwerken en sommen maken krijg je er bij hem niet in, het lukt hem niet.
Laatst hadden we een kijkmoment, dan mag je met alle ouders op veel te kleine stoeltjes naast je kind zitten en krijg je een beetje een idee hoe het er op een ochtend in de klas aan toe gaat. We gingen rekenen en ik zag hoe Mees de simpelste tafels nog moest opzoeken, hij kreeg ze simpelweg niet in zijn hoofd. Dus ik zie hem ploeteren, en gelukkig zien de leerkrachten het ook: Mees is een harde werker …

Maar wat niet iedere leerkracht zag: Mees is een beelddenker. Hij leert simpelweg anders. Waar de meeste mensen in woorden denken, denkt Mees in beelden. Herkenning alom. Gelukkig was daar Roos, de leerkracht die Mees op vrijdag had en wel zag dat dit bij Mees het geval was. Zij hielp hem op een andere manier, met beelden, woorden en cijfers op te slaan.

Net ben ik even met Mees naar school geweest om uitleg van juf Roos te krijgen zodat we er zelf ook mee aan de slag kunnen. Mees mee, want dan kan hij het ook weer beter onthouden. De tafel van zeven (dat is ook een rot tafel) diende als voorbeeld en gingen we aanleren op de beelddenk-manier. Eerst overschrijven (afkijken moet!) dan in je hoofd naar de cijferkamer gaan (die was wit volgens Mees) dan hardop aan mees voorlezen zodat hij ze in zijn hoofd in de rekenkamer op de muur kan schrijven (met groene stift dit keer) en vervolgens herhalen om te kijken of het er goed stond. En bizar genoeg kon hij daarna uit zijn hoofd de tafel van zeven zo op papier zetten. Had ik dit maar eerder geweten.

Soms is een andere aanpak genoeg om iemand die niet in het systeem past toch mee te krijgen.
En soms is dat inzicht er niet en moet je roeien met de riemen die je hebt. En in mijn geval is je schooltijd dan wat turbulent maar kom je uiteindelijk ook op de plek waar je wilde zijn. Nu is mijn zwakte mijn kracht; als ontwerper is het juist handig als je in beelden denkt 🙂

Hoe is jouw zwakte jouw kracht geworden? Let me know!

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort