WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Wat ik ontdekte in 7 jaar ondernemen

23-12-2021, Ondernemen

Wat ik ontdekte in 7 jaar ondernemen

Dit is mijn achtste jaar als zelfstandig ondernemer.  In deze blog deel ik wat ik zoal leerde in die eerste zeven jaar.

Wees lief (en pluk er de vruchten van)

Voordat ik met Around Seven begon heb ik jarenlang bij verschillende bedrijven in loondienst gewerkt. Dat betekent ook dat ik een aantal keer van baan gewisseld ben en afscheid moest nemen bij mijn werkgever. Als ik weg ging dan probeerde ik altijd zo goed mogelijk te “scheiden”.
Ja, ook die ene keer toen het wat minder gezellig er aan toe ging.

Nu, jaren later, pluk ik daar de vruchten van. Op één na mag ik al die eerdere werkgevers nu tot mijn klanten rekenen. En die ene, daar heb ik zelf om principiële redenen voor gekozen om niet meer mee samen te werken.

De eerste tip is dus: wees lief. Ook als je een beetje vervelend ergens weg gaat, of als een opdracht een keer niet doorgaat. Je weet nooit wat het je later nog kan opleveren.

Zeg nee

Durf nee te zeggen. Ik herinner me nog een project waarbij ik een verpakking moest ontwerpen. De opdrachtgever was behoorlijk autoritair. Dat werkt niet zo lekker samen. Maanden later belde de beste man op met de vraag of ik een folder in elkaar wilde zetten (of iets dergelijks) en dat hij bij mij kwam omdat hij destijds vond dat ik wel prima werk had geleverd. Dat was mijn eerste duidelijke “nee”.

Zeg dus nee tegen projecten waar je je niet senang bij voelt. Ook als dat betekent dat je inkomsten misloopt. Er komt heus wel een ander project waar je wel energie van krijgt. Zeg ook nee tegen gratis werken, tenzij je er zelf moreel achter kan staan (bijvoorbeeld omdat het voor een goed doel is, of je duidelijke afspraken kan maken over het vervolgtraject). Ik weet uit ervaring dat je soms best even een drempel over moet om die nee uit je strot te persen, maar later ben je trots op jezelf. Trust me.

Doe niet alles zelf…

Creatievelingen zijn over het algemeen bovengemiddeld chaotisch en ondergemiddeld op het gebied van cijfertjes. Als je de administratie van je bedrijf op orde moet houden is dat geen beste combinatie. Toen ik begon met Around Seven ben ik ook meteen een samenwerking gestart met Eljakim (Offico.nl). Hij controleert mijn boekhouding en geeft advies waar nodig. Natuurlijk moet er budget voor zijn maar reserveer dat budget vooral dan ook.

Dat geldt ook voor dingen die je wellicht wel kan, maar niet zo leuk vindt. Focus is niet alleen een mooie Ford, maar ook erg belangrijk in wat je doet. Zo heb ik jaren geleden besloten geen websites meer te bouwen. Ik doe alleen nog het ontwerp. Als er iets gebouwd moet worden dan huur ik iemand in. Dat is nog nooit een probleem geweest voor opdrachtgevers. Sterker nog: vaak herkennen ze het belang van een duidelijke focus. Doen dus!

en… samenwerken is leuk

Ja, ik werk graag alleen. Muziek aan, espresso, en gaan. Het is fijn om je eigen tijd in te delen en projecten op je eigen tempo te draaien. Toch werk ik de laatste jaren veel meer samen. Ik begon collega’s te missen. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat je elkaar soms kan versterken. De conclusie na acht jaar zelfstandig werken is dus dat de samenwerking met meerdere zelfstandigen nóg leuker is. Probeer maar eens.

En dan dit nog….

Ook dit leerde ik de afgelopen jaren als zelfstandig ondernemer:

 • Zet afspraken op papier. Doe nou maar.
 • Stuur dus altijd iets van een offerte en zorg dat je daar duidelijk akkoord op hebt
 • Werk niet gratis tenzij het vrijwilligerswerk is, of een heel duidelijk afgebakende opdracht met heldere voorwaarden (Bijvoorbeeld dat je ontwerp niet gebruikt zal worden zonder dat er betaald voor is)
 • Startups zijn superleuk om deel van te zijn
 • Startups mislukken vaak
 • Zet geld apart voor de belastingdienst. Ik reserveer altijd 30% van alle inkomsten.
 • Een auto van de zaak is niet altijd voordeliger
 • Een auto van de zaak voelt wel voordeliger
 • LinkedIn werkt het beste om opdrachten uit je bestaande netwerk te halen. Instagram is moeilijk.
 • Twitter verrast je soms. Ik heb er meerdere samenwerkingen aan over gehouden maar ook een aantal opdrachten door gekregen. Dat zou je niet verwachten als je ziet wat ik post.
 • Geduld is een schone zaak. Zo kwam ik laatst bij een nieuwe opdrachtgever waar iemand bleek te werken die ik 5 jaar geleden kort gesproken had en me toch nog had onthouden toen het over UX ging.
 • De KVK verkoopt je gegevens
 • Het is zinvol om een buffer op te bouwen. Bijvoorbeeld voor als je als vormgever plotseling bijna blind raakt.
 • Werk niet teveel. Als je ZZP’er bent kan je heel veel werken (als het goed loopt dan he). Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Zo hou je het op een gezonde manier vol en blijft het ook leuk. Ik werk zelf nooit in het weekend en op vakantie blijft de laptop tegenwoordig thuis.
 • Wees niet te bescheiden.
 • Betaal je facturen direct

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort