WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Dit is hoe ik het probleem van ons ochtendritueel oploste

13-02-2016, Projecten
Ochtendritueel app door Around Seven

Dit is hoe ik het probleem van ons ochtendritueel oploste

Als je kinderen hebt, dan herken je het volgende vast. Veel te vroeg gaat de wekker. Veel te vaak druk je op snooze en veel te vaak hebben de kinderen besloten het vanmorgen “eens lekker rustig aan” te gaan doen. Stress tot aan het dak. Zeker als je, zoals in mijn geval, er eentje bij hebt zitten die dankzij zijn ADHD zo’n beetje elke 5 seconden wel iets leukers ziet dan zijn boterham of de schoenen die hij eigenlijk allang aan had moeten trekken. School begint om 8:15 en uiteindelijk heeft iedereen om 8:00 met een beetje geluk de helft van de benodigde ochtendritueel onderdelen af weten te tikken.

Dat moet anders kunnen.

Het begint met inzicht. Wat moeten we ’s ochtends allemaal doen voordat we naar school gaan. Dus tekenden we op een A4’tje alle dingen die de kinderen ’s ochtends moeten doen.

Daarna komt een stukje motivatie. De kinderen hebben uit zichzelf nou niet echt een heel goed tijdsbesef, en vinden school nu ook weer niet zó leuk dat ze om half acht al volledig klaar staan, popelend om te gaan. Het werkt daarom goed als er een beloning aan vast zit. Vooral bij wat oudere kinderen, want onze jongste (6) vond het kunnen afvinken van de lijst eigenlijk al genoeg beloning.

De oplossing

Televisie. Onze kinderen zijn er dol op. Ons strenge regime zorgt ervoor dat het aantal kijkuren tot een minimum beperkt is, maar uit het aantal keer “wanneer mogen we nou iets kijken” blijkt wel hoe groot de tv-kijk-drang is. En de tablet. Ook al zo’n magneet. Uren kunnen ze zich erop vermaken. En ook dan kijken ze vaak filmpjes. Lang leve youtube.
Maar televisie an sich is uiteraard geen oplossing. Tuurlijk, de kinderen zijn ineens opperst geconcentreerd, maar vooral op de tv. Waardoor ze uiteindelijk met een half uitgekauwde boterham onderuitgezakt de afvinklijst allang vergeten zijn en alsnog veel te laat in actie komen.

Ik bedacht (en maakte) daarom een app die het beste van alle oplossingen combineerde. Het nieuwe ochtendritueel:

1. Het opstarten. De app begint met de checklist van die ochtend. Voor ieder kind is er een aparte checklist.

image

2. Het afvinken. Als het goed is, kunnen ze direct al een aantal dingen afvinken, anders kunnen ze meteen terug naar boven 😉

image

3. Het belonen. Op de achtergrond is een youtube filmpje klaargezet. Iedere dag een ander filmpje. Hoe meer ze gedaan (afgevinkt) hebben, hoe meer er zichtbaar is…

image

image

5. Het finalestuk. Alles afgevinkt? Dan ben je klaar. Het afvinklijstje wordt weggehaald en het filmpje is in volle glorie zichtbaar. Hoera, gehaald!

image

Tot nu toe werkt het prima. Ik wil kijken of ik dit tot een echte app kan uitbouwen, maar daar is wat budget voor nodig (of een developer die dit voor de lol wil bouwen).

Oh ja, mocht je het leuk vinden ons ochtendritueel eens te bekijken, ons lijstje is hier te vinden.

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort