Natuurfotografie.nl
Dit was een droomproject.
Als ontwerper heb je altijd wensen. Ik zou graag nog eens een kindersite ontwerpen, ik zou graag nog eens een roze site maken, ik zou graag nog eens een online magazine ontwerpen. Allemaal droomprojecten, waarbij sommige dromen altijd dromen zullen blijven (die roze site moet ik nog steeds maken..). Het project natuurfotografie.nl was voor mij zo’n droomproject.
Een paar maanden geleden kwam Daan naar me toe met de vraag of ik hem kon helpen met een project waar hij mee bezig was. Een online magazine voor natuurfotografen. Ze kwamen er met het team niet helemaal uit. De structuur was al uitgedacht, er was al een team van redacteuren bezig met het schrijven van artikelen en er was al een developer bezig met wat testjes. Maar het interaction design bleek lastig. Aan mij dus de vraag of ik me eens met het ontwerp wilde bemoeien (online magazine ontwerpen, check! Yes!)
We begonnen dit project met een meeting bij Daan op kantoor. Daar kwamen we al snel in gesprek over de structuur van de site, de doelgroep en de content die op dat moment geschreven werd. Genoeg informatie om thuis mee aan de slag te gaan.
Fase 1. De wireframes
Normaal gesproken ben ik niet zo van de wireframes (in een wireframe bepaal je de structuur en werk je uit waar alles komt te staan). Het is natuurlijk super belangrijk om goed na te denken over de structuur en opbouw van een website, maar ik combineer dat vaak direct met ontwerp. In dit geval heb ik dan niet gedaan, omdat bij dit project er best wat complexe structuren aanwezig waren (rubrieken, onderwerpen, locaties, soorten, etc) en ik er zeker van wilde zijn dat ik dat eerst goed gevangen had voordat we het over kleurtjes en typografie gingen hebben.
Stiekem zat hier natuurlijk al wel een ontwerp-richting in. Het is voor mensen die wat minder visueel zijn ingesteld vaak lastig om een voorstelling te maken van hoe het er uiteindelijk uit zal gaan zien, en dit soort low-design wireframes geven dan toch alvast een idee van hoe de site straks wordt.
Via een spoedbestelling bij drukwerkdeal kreeg ik de wireframes uiteindelijk op A0 formaat binnen, een proefballonnetje wat erg goed uitpakte. Het paste maar net in de auto, maar het was ideaal om de schermen zo naast elkaar te zien, en snel de pijnpunten aan te kunnen wijzen.
Fase 2. Het ontwerp
De structuur was goed. Natuurlijk waren er nog wat aanpassingen nodig, maar die heb ik in de ontwerpfase meegepakt. Veel belangrijker was nu: hoe zorgen we voor een herkenbare stijl, die bovendien de doelgroep aanspreekt, waarbij de content echt centraal stond. Natuurfotografie.nl is namelijk geen beeldbank of mooie-plaatjes-bak; de artikelen staan echt centraal. Heel erg belangrijk dus dat de site goed leesbaar is, goed te scannen is en er voldoende ruimte is voor beeld (toch belangrijk als het over fotografie gaat), zonder dat het een bonte kermis wordt. Ik heb dus erg veel tijd besteed aan typografie, uren lopen pielen met witruimtes en marges, en nog meer uren gepakt voor het kiezen van de juiste kleurencombinaties. Maar ik ben supertrots op het eindresultaat:
Een goede teaserpagina mocht natuurlijk niet ontbreken, dus ook die heb ik ontworpen:
Natuurlijk zijn er tijdens de bouw wat details gesneuveld, en zijn sommige zaken net even wat anders opgebouwd, maar ik ben heel erg trots op het resultaat dat we als team neer hebben weten te zetten: een fantastisch online magazine over natuurfotografie.
Vond je dit leuk? Geef een applausje!
Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed
Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg. Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).
Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.