WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Onzehuisstijl.nl. Onze ontzettend handige oplossing voor een huisstijlhandboek!

21-09-2022, Projecten

Onzehuisstijl.nl. Onze ontzettend handige oplossing voor een huisstijlhandboek!

Herken je dit? Je hebt een huisstijl ontworpen en laat deze los in de grote boze buitenwereld. Al snel vragen mensen om logo’s en lettertypes die je braaf mailt. Voor je het weet poppen overal uitingen op waar jouw ontwerphart spontaan van stopt.
“Help! Zo had ik het niet bedacht!”

Een oplossing voor deze huisstijlverminking is het goed vastleggen van richtlijnen.

Vaak gebeurd dit nog in PDF vorm. Grote documenten die gemaild worden naar iedereen die met de huisstijl aan de slag gaat.

Als je erover nadenkt een behoorlijk ouderwetse manier. Het is statisch, niet aanpasbaar, lastig te gebruiken en ook nog eens slecht voor het milieu (aangezien zo’n PDF voor het gemak toch maar even uitgeprint wordt).

Kan dat nou niet anders?

Van vraag naar product

Die “kan dat nou niet anders” vraag stelden wij ons ook, toen we bezig waren met de ontwikkeling van de huisstijl van de gemeente Katwijk.  Michiel (waarmee ik de huisstijl van Katwijk mee ontworpen heb) en ik hebben toen zelfs al een eerste opzet gemaakt voor een online huisstijlhandboek. Die opzet is vervolgens in de koelkast beland om er nooit meer uit te komen.

Tot het moment dat ik het toch niet kon laten om met het idee van een online huisstijlhandboek verder te gaan. Michiel vond het prima als ik ermee verder ging dus ik besloot het idee verder uit te werken. Niet alleen omdat ik het idee zo goed vond, maar ook omdat het me leuk leek eens een echt product op de markt te brengen en te leren wat hier allemaal bij kwam kijken.

In de tussentijd had ik Anton leren kennen. Nou ja, kennen. Via via liepen we elkaar (online) tegen het lijf. Ik belde Anton een keer voor een ander project en merkte toen dat dat specifieke project niks voor hem was, maar hij wel degelijk enthousiast werd van het idee om een eigen product te lanceren.

Niet veel later begon de samenwerking met Anton en werkten we voortaan samen aan onzehuisstijl.nl.

Een aantal stijlelementen van onzehuisstijl.nl (ontwerp: Around Seven)

Anton doet de techniek, ik zorg voor het ontwerp. Samen doen we de rest.

Stap voor stap

Er komt een hoop kijken bij het opzetten van een eigen product. Dat doen we echt stap voor stap. Zo was onze eerste site een onepager, een paar maanden later volgde een beter uitgewerkte site en weer een paar maanden voegde we WordPress toe zodat we makkelijk artikelen aan de site konden toevoegen. De rest van de site is nog statisch en passen we pas aan als het echt nodig blijkt.

Features voegen we toe op basis van feedback. We hebben een trello board waar nog enorm veel toffe dingen op de backlog staan, maar keer op keer proberen we focus te leggen op de zaken die voor nu de meeste impact hebben.

Ook de marketing  proberen we voor onszelf nog overzichtelijk te houden. We hebben een twitter account, een instagram account (met o.a. inspiratie posts) en een youtube kanaal waar we nieuwe features zien.

Wat is onzehuisstijl.nl?

Genoeg introductie. Wat is het nou eigenlijk, dat onzehuisstijl.nl?

Onzehuisstijl.nl is een platform waar je eenvoudig online een huisstijlhandboek maakt.

Voorbeeld van een huisstijlhandboek op onzehuisstijl.nl

Voorbeeld van het templates gedeelte, waar je ook direct toegang hebt tot de standaard onderdelen van de huisstijl.

Dat huisstijlhandboek (of brandguides, merkgids, brandbook of hoe je het dan ook wil noemen) vul je stap voor stap. Bij elk onderdeel (logo, kleur, typografie, etc) voeg je richtlijnen toe en beschrijf je do’s en don’ts. Bij sommige stappen upload je bestanden (bijvoorbeeld logo’s).

Waar kan maken we het je makkelijk: (Google) Fonts kan je zo selecteren, kleuren voeg je in een paar seconden toe via een .ASE import en van InDesign packages (en photoshop en illustrator bestanden) maken we automatisch previews.

Kleuren toevoegen in een paar seconden dankzij onze .ASE import

Het systeem zorgt er ondertussen voor dat alles wat jij invoert aan de voorkant netjes getoond wordt. Je hoeft dus geen opmaak te doen. Daarbij proberen we ook hier het weer zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken: bij het hoofdstuk over logo’s kan je bijvoorbeeld meteen een pakketje logo’s downloaden.

Er is een templates gedeelte wat je helemaal naar eigen smaak kan indelen door middel van categorieën  en subcategorieën. Van uploads maken we automatisch previews. Ook besteed Anton veel aandacht in het snel houden van het systeem (Speed is a very important feature).

Voorbeeld van de beheeromgeving. Hier zie je het gedeelte waar je de templates beheert.

Dit hele pakket zorgt ervoor dat jij snel en gebruiksvriendelijk een huisstijlhandboek in elkaar kan draaien. Uiteraard te delen (publiek of op basis van invites) en in iedere browser te bekijken.

Probeer het gratis

Ook enthousiast geworden? Je kan onzehuisstijl.nl gratis 2 maanden uitproberen.

Binnen een paar minuten kan je al beginnen met vullen.

👉🏻 Start hier. (2 maanden gratis)

Wil je meer informatie? Kijk op onzehuisstijl.nl of stuur me een bericht.

Volg ons op instagram of meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe features.

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort