Maak jij deze fouten nog in je designs?
Deze keer een korte post, puur gericht op visual design.
5 veelvoorkomende fouten en hoe deze te fixen.
Gebrek aan ritme
Ritme in een design zorgt voor meer rust maar verhoogt bovenal de scanbaarheid. Hoe beter jouw pagina te scannen is, hoe groter de kans dat de bezoeker blijft. Dat heeft er vooral mee te maken dat hij of zij heel weinig hersencapaciteit nodig heeft voor het verwerken van de content en zo lekker kan blijven hangen in systeem 1. (daarover meer in een latere blog, maar systeem 1 staat ook wel bekend als je reptielenbrein. Dat is het gedeelte in je hersenen dat snel eerste beslissingen neemt).
Los van de scanbaarheid ziet het er ook gewoon mooier uit 🙂
Zwarte schaduw
Een eenvoudige tip die jouw ontwerpen direct een stuk beter maken. Gebruik nooit zwarte schaduw. Bepaal op basis van het object en de achtergrond de schaduwkleur. Dus in bovenstaand voorbeeld krijgt het blauwe vlak op de witte achtergrond een blauwige tint, de gele een gelige. Op een gekleurde achtergrond werkt het vaak goed om een donkerdere tint van die achtergrondkleur te pakken. Rode achtergrond = donkerrode schaduw, blauwe achtergrond = donkerblauwe schaduw. Een eenvoudige tip maar je zal zien dat het effect groot is.
Onherkenbare links of buttons
Oké, deze zit misschien een beetje in tussen UI en UX. Zorg ervoor dat linkjes en buttons als zodanig herkenbaar zijn. Dit is niet perse altijd mooier wellicht maar wel veel prettiger voor jouw bezoeker. Die komt niet voor het mooie, maar vooral voor het praktische.
Geen ademruimte
Vooral SaaS oplossingen maken deze fout vaak. Zoveel mogelijk data op 1 scherm, dus dan maar de boel lekker compact weergeven. Gevolg is dat die data vrijwel niet meer te lezen valt of lastig van elkaar te onderscheiden is. Moet je niet willen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de verschillende onderdelen in je design.
Gebrek aan hiërarchie
Zorg ervoor dat de hiërarchie op je pagina op orde is. Dit ziet er niet alleen prettiger uit maar verhoogt ook wederom de scanbaarheid. Een aantal tips hierbij:
- Hou het bij 1 lettertype
- Vermijd teveel verschillende font-weights. Je kan beter spelen met verschillende tinten. Een lichtere tint laat het lettertype ook lichter ogen waardoor je niet altijd hoeft te kiezen voor een andere font-weight.
- Bij kleinere blokken in je designs is het verstandig om ook niet teveel te variëren in font groottes. Zet dan liever alles in dezelfde grootte en speel met verschillende tinten om verschil aan te brengen.
Bonus tips
Trucjes die ook goed werken om je designs mooier te maken:
- Gebruik geen zwart (#000000). Kies liever voor een donkerblauwe tint (bijv. #182943). Dat maakt je ontwerp wat zachter en het oogt vaak net iets subtieler.
- Gebruik in plaats van grijs ook liever blauwgrijs tinten. Dus in plaats van #DDDDDD pak je bijvoorbeeld #DEE2E5.
- Als je sites ontwerpt: werk met een verticaal grid. Ik ontwerp zelf al jaren met een grid van 8px. Als je consequent alles hierop uitlijnt dan ontstaat er vanzelf ritme en regelmaat.
- Gebruik nooit Comic Sans.
Wil je dat ik een keer kijk naar jouw design? Stuur me een berichtje!
Oh ja, ik doe tegenwoordig ook UX audits, waarbij ik dit soort design kwesties uiteraard ook meeneem.
Vond je dit leuk? Geef een applausje!
Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed
Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg. Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).
Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.