WhatsApp Contact
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort. Ontwerpt voor jouw klanten.

Wat je kan leren van…kids!

16-02-2016, Wat je kan leren van
Kids. Around Seven

Wat je kan leren van…kids!

Ik heb zelf 2 kids. Twee jongens van 5 en 7 jaar. Twee inspiratie bronnetjes. Wat kan je leren van kids?

Keep It Simple Stupid

Kinderen doen niet zo moeilijk. Heb je een grote neus, dan zeggen ze: “sowee, jij hebt een grote neus”. En ze spelen lekker verder. Geen kleine lettertjes, en what you see is what you get. 

Eerder schreven we al over waar je op moet letten bij het maken van een webshop. Daarin stipten we al aan dat je zo helder mogelijk moet communiceren. Geen wollige teksten, maar gewoon de deal vertellen. 

Spring eens uit de ban

Stamp eens lekker in die plassen van ontwerp conventies. Doordat kinderen buiten de kaders denken komen ze vaak op super creatieve oplossingen. Geef een kind een doos en het wordt een boot, een auto, een vliegtuig, een masker, een bedje, een huis, een theater, een skatebaan, een gevangenis of een glijbaan.

Nu zijn we in de grote-boze-mensen-wereld natuurlijk dol op conventies, dus alle linkjes ineens als een stripfiguurtje tonen is niet heel verstandig, maar kijk bijvoorbeeld eens wat je nog meer zou kunnen met die slider, of die aanbiedingen pagina. 

Een mooi voorbeeld? De site van Digital Agency Paramore. De homepage heeft een magazine feeling, zonder teveel in te leveren op de voordelen van het web:

Bovendien kan je van dit toffe internetbureau de kleur van het logo op hun gebouw aanpassen. Hoe cool is dat. 

Creëer en leer

Kinderen zijn niet zo van projectmanagement. Ze gaan liever aan de slag. Geef ze een leeg vel papier en wat stiften en een kwartier later staat er een complete voorstelling op. Geef ze een een doosje met playmobil en er ontstaan de mooiste verhalen. Soms is het goed om gewoon met je ideeën aan de slag te gaan en kijken waar het uitkomt. Dus laat dat Functioneel ontwerp even voor wat het is en ga eens een prototype bouwen. Of probeer gewoon eens uit wat het doet als je dat ene product in de aanbieding gooit. Tuurlijk, dit kan je niet bij alle projecten doen, want zeker bij grotere projecten is het veel te link om gewoon maar wat te gaan bouwen, maar kijk bijvoorbeeld eens of je project op te splitsen is in meerdere delen waarbij je gaat uitproberen wat voor die ene feature wel en niet werkt. Ik heb teveel projecten meegemaakt waar heel veel tijd was gaan zitten in het uitdenken van functionaliteiten waarbij in de praktijk bleek dat het helemaal niet lekker werkte en al de tijd die was gaan zitten in het typen van Word documenten beter gevuld had kunnen worden met het maken van prototypes. 

Je kan dit principe ook toepassen op projecten die al in de eind fase zitten en wel op basis van allerlei documenten gerealiseerd zijn. Het is een beetje als met lego. Daar gebruik je ook eerst de bouwtekening om je creatie te maken, maar het wordt pas echt leuk als je daarna gaan uitbreiden en combineren!

Natuurlijk gaat het ook weleens mis als je direct aan de slag gaat. Kinderen lijmen ook weleens hun geknutselde boekje dicht, of komen er later achter dat het toch niet zo slim was om lekker veel water te gebruiken tijdens het verven. Daar leren ze van. Zo zal het bij jou ook gaan. Ontwerp je voor het eerst een app, dan maak je misschien nog domme fouten, maar hoe eerder je gaat creëren, hoe eerder je ook leert. Zo is de kans groot dat je lettertypes in eerste instantie veel te klein zijn, iets waar je pas achter komt als je de app aan het bouwen bent en je hem dus echt kunt testen. Ga je eerst de app volledig uitwerken is 85 pagina’s ontwerp, dan zit je stevig te balen als je die 85 documenten mag gaan aanpassen. Maak je na het eerste ontwerpje even een prototype, dan zie je direct waar nog knelpunten zitten en wordt het eindproduct dus beter.

Kom maar op!

Wil je dat we deze principes eens op jouw website of ander project loslaten? Stuur eens een mailtje of neem contact op via Facebook of twitter. Oh ja. We zijn dol op het maken van ontwerpen voor kids en hun ouders dus heb je iets in die richting… kom maar op!

Ontvang tips en maak kans op het boek Online Invloed

Kan jij wel wat kennis gebruiken? Ik geef het boek Online invloed gratis weg.  Het enige wat ik van je vraag is even aangeven dat ik je mag mailen met tips. Je ontvangt dan op onregelmatige basis  UX / Design / Conversie tips en ik betrek je graag in korte gebruikersonderzoeken van mijn eigen projecten (hoef je niet aan mee te doen, mag).

Onder de inschrijvers verloot ik het boek, als bedankje voor jullie support.

Vond je dit leuk? Geef een applausje!

Lees lekker
verder.
Je kan me inhuren voor UX projecten of specifiek Visual Design. Voor huisstijl projecten heb ik beperkt ruimte. Ik word ingehuurd door diverse internetbureaus en bedrijven die graag op UX vlak de concurrentie voor willen blijven.
UX verbeteraar Around Seven uit Amersfoort